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COVID-19 - General Contracting Frequently Ask Question (FAQs) 

  
The purpose of the FAQ is to provide guidance and preemptively address anticipatory 

inquiries from the contractor workforce.  While not intended to address every eventuality, 

the FAQ purposes to highlight governing clauses and provide responses to known 

questions. Please direct any questions not addressed herein to the cognizant Contracting 

Officer. 

Frequently Asked Questions: 

Q1. What if the Government closes the facility where I perform the work? 

A1. Response:  Contractor personnel not providing essential contractor services 

shall not report to the facility. And, the Contracting Officer will make the 

determination of cost allowability for time lost due to facility closure in accordance 

with the FAR, applicable Cost Accounting Standards, the Contractor’s established 

accounting policies, and the terms of the contract. Those contractor personnel who 

take leave shall not direct charge the non-working hours to the Contract. 

Contractors must comply with local command guidance, company policy and the 

Contracting Officer’s direction. Ref DARSI Clause 5552.231-9002 (e) & (i) 

Q2. What if the Government closes the facility during the duty day? 

A2. Response: Contractor personnel already present at the facility that are not 

performing essential contractor services will be dismissed and shall leave the 

facility. The Contracting Officer will make the determination of cost allowability for 

time lost due to facility closure in accordance with the FAR, applicable Cost 

Accounting Standards, the Contractor’s established accounting policies, and the 

terms of the contract. Those contractor personnel who take leave shall not direct 

charge the non-working hours to the Contract. Contractors must comply with local 

command guidance, company policy and the Contracting Officer’s direction. Ref 

DARSI Clause 5552.231-9002 (f) & (i) 

Q3. If my primary facility is closed, may I work from an alternate location? 

A3. Response: Contactor personnel may work from an Agency authorized alternate 

work location, if approved by the Contracting Officer or their designee. Ref DARSI 

Clause 5552.231-9002 (g) 
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Q4. What if I do not want to work from the Contracting Officer approved alternate 

work facility? 

A4. Response: Contractor personnel must take leave in accordance with their 

Contractor’s policies. Ref DARSI Clause 5552.231-9002 (g) 

Q5. Does billing change if an employee is quarantined and unavailable to execute 

the requirements of the contract? 

A5. Response: Contractors shall follow their disclosed charging practices during the 

period of performance and not follow any verbal directions to the contrary.  

[Contractors shall continue to accrue, allocate and bill for costs consistent with their 

disclosure statement or approved accounting practices – See FAR 52.230-2 – Cost 

Accounting Standards, & 52.230-3 – Disclosure and Consistency of Cost 

Accounting Practices. Consult with the company program manager and the 

cognizant Contracting Officer for definitive guidance and resolution.] Ref DARSI 

Clause 5552.231-9002 (i) 

Q6. If a contractor employee is required to go on official travel, and then has to be 

quarantined, will the contractor be reimbursed for the period quarantined?   

A6. Response: Remuneration shall be predicated on the contract type and the 

contractor’s disclosed charging practices. Contractors shall follow their disclosed 

charging practices during the contract period of performance, and shall not follow 

any verbal directions to the contrary. Consult with the cognizant Contracting Officer 

for guidance and resolution. Ref DARSI Clause 5552.231-9002 (i) 

Q7. What are the government's payment obligations if a contractor is unable to 

perform? 

A7. Response: Government payment obligations will be directly tied to the type of 

contract and the terms of the contract. For instance, if the contractor has a firm-fixed 

priced contract that provides payment upon completion of a deliverable and the 

contractor has completed the deliverable, the contractor should be paid. If the 

contract is one for time and material or cost reimbursable, however, and individuals 

did not work because of the virus, the government may have the right to reduce its 

payments to the contractor. There are a number of potential outcomes and all of 

these things would require a careful review of each government contract.  Consult 

with the cognizant Contracting Officer for guidance and resolution. 

Q8. What if my contract requires me to remain in affected areas and provide mission 

essential services? 

A8. Response: If your contract contains clause 252.237-7023; – Continuation of 

Essential Contractor Services, the contractor should evaluate the commitments 

resident in attendant Mission-Essential Contractor Services Plan (MECSP). 

Following review, consult with the cognizant procuring contracting officer to ensure 
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that only those individuals required to perform the mission essential services in the 

MECSP are utilized until normal contract performance has been reconstituted. 

Consult with the cognizant contracting officer to ensure clarity of expectations on 

execution of mission essential requirements. 

Q9. What if a contractor employee was on official or non-official travel and must 

quarantine due to COVID-19? 

A9. Response: Contractors shall adhere to company policies and accounting 

practices for costs associated with illness-related absences. Consult with the 

cognizant contracting officer for definitive guidance and clarification. 

Q10. How do we know what contracts, travel or services are deemed mission 

essential? 

A10. Response: Recommend contractors review all contracts to ascertain if they 

contain DFARS clause 252.237-7023 – Continuation of Mission Essential 

Contractor Services.  Additionally, contractors should review Section C for the 

attendant Statement of Work, Performance Work Statements or Statement of 

Objectives; Section H, Special Contract Provisions and Section I, Contract Clauses 

to conclude if other clauses or provisions stipulate the contractor provide continuity 

of mission critical services. Consult with the cognizant contracting officer for 

definitive guidance and clarification. 

Q11. We have a critical mission and a few of our contractor staff must be 

quarantined, can we request a replacement? 

A11. Response: Contractors shall adhere to the staffing requirements codified in the 

contract. 

Q12. Our workforce is on quarantine due to potential exposure, can we request 
additional contractor staff to support? 
   

A12. Response: Contractors should review the hiring and staffing protocols 
delineated in their SOW/PWS/SOO and consult with the cognizant contracting 
officer for definitive guidance. 
 

 

Q13. What if Contractors refuse to go on mission essential travel? 
  

A13. Response: Contractor shall employ their contingency plans to fulfill the 
requirements stipulated in the contract. Failure to perform the work may result in 
adverse consequences for the contractor. Consult with the cognizant contracting 
officer for definitive guidance. 
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Q14. If contractors have a secure site, may contractor staff work from the site due to 
concerns about COVID 19? 
  

A14. Response: Contactor personnel may work from an Agency authorized 

alternate work location, if approved by the Contracting Officer or their designee. Be 

advised, any secure site must be approved by DIA Security and incorporated into 

the contract via a DD 254. Ref DARSI Clause 5552.231-9002 (g) 

Q15. Are Contractors allowed to Telework during their quarantine period due to 
COVID 19? 

 

A15. Response: Contactor personnel may work from an Agency authorized 

alternate work location (including from home), only if approved by the Contracting 

Officer or their designee. Ref DARSI Clause 5552.231-9002 (g) 

Q16. What if I have medical questions or desire the most current information on 

COVID-19? 

A16. Response: Contractors are encouraged to consult with their company 

representatives, review guidance published by the Centers for Disease Control and 

Prevention and adhere to notifications promulgated by DIA’s Surgeon General.  For 

additional information and updates, visit the Coronavirus Integration and 

Coordination Group (CICG) website or the coronavirus link on the DIA Daily. The 

CICG may be reached at 202-231-4300 or NSTS 910-1619; and Tandberg 912-

5851.     

Additional Questions and Answers (18 Mar 20)  
 
Q17. What happens when a contractor employee chooses to self-identify as being in 
a high risk category? Does the contractor employee report to work in a government 
facility?  
 

A17. Response: Contractor employees who wish to self-identify as being in a high 
risk category should make that disclosure to their employer.  If the employer elects to 
allow the employee not to work, then the employer should notify the contracting 
officer to make arrangements regarding what adjustments need to be made to the 
contract’s terms, conditions, and price/cost. 

 
 
Q18. If we have unclassified work, can our Contractors work from home? Can they 
work from a Contractor site? 
 

A18. Response: Yes, Contactor personnel may work from an Agency authorized 
alternate work location including from home, only if approved by the Contracting 
Officer or their designee. COR’s and managers must ensure that there is sufficient 

https://secure.coe.ic.gov/sites/occ/comms_guide/PublicDos/Coronavirus%20Resources.pdf
https://secure.coe.ic.gov/sites/occ/comms_guide/PublicDos/Coronavirus%20Resources.pdf
https://secure.coe.ic.gov/sites/ATTC/SitePages/CICG.aspx
https://secure.coe.ic.gov/sites/ATTC/SitePages/CICG.aspx
https://www.dia.ic.gov/daily/
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work for Contractors to complete from the alternate work site. Ref DARSI Clause 
5552.231-9002 (g) 

 
Q19. Can the Government mandate Contractors to work shifts?  
 

A19. Response: Only if shift work is already included in the terms and conditions or 
the Statement of Work of the contract. However, work with the Contracting Officer to 
determine whether the contract can be modified to allow for shift work at no cost. If 
there is a cost associated, the requirements office must determine the need and 
approve additional costs. CORs should communicate with their chain of command on 
requirements for shiftwork. 

 

 

 

 

 

 

 


